Ett sätt att göra vår värld bättre

Hälsa

För dig som har svårt att somna på kvällen

Sömnen är en av de viktiga hörnstenarna i vår hälsa. Fungerar inte sömnen är risken nämligen stor att du drabbas av olika åkommor som följd. Ditt immunförsvar kan bli sämre, precis som minnet. Blodtrycket kan bli höjt och du kan få svårare att lära dig saker. Därför är det viktigt att se till att du får tillräckligt med sömn.

Kvalitet över kvantitet även med sömnen

Istället för att ligga i sängen och försöka sova i många timmar är det bättre att få en högre kvalitet. På så vis får du en mer effektiv återhämtning och kan vakna mer utvilad. Här kan du hitta något för din sömn. Kan du exempelvis få hjälp att komma till ro snabbare på kvällen, kan det i sin tur ge dig en högre sömnkvalitet.

Olika människor behöver olika många timmar sömn per natt. Hur många timmar just du behöver är beroende på andra faktorer i ditt liv. I perioder kan vi behöva mer sömn än andra. Oavsett vilket, är det viktigt att kroppen får en chans att sova. Under sömnen kan kroppen läka och vila. Hjärnan får en chans att bearbeta alla intryck och sortera minnen, samtidigt som nervsystemet kollar av kroppen och ser till att den mår bra.