Ett sätt att göra vår värld bättre

Tips

Så påverkar ditt val av mat vår planet

Vårt val av mat påverkar inte bara vår hälsa utan även planeten vi lever på. Matproduktion står för en stor del av växthusgasutsläppen och en stor del av den globala skogsskövlingen, som båda är allvarliga hot mot vår miljö och klimatet. Här går vi igenom hur vår mat påverkar vår planet och vad du kan göra för att göra en positiv skillnad.

Klimatpåverkan från matproduktion

Matproduktion är en av de största källorna till växthusgasutsläpp i världen. Både produktionen och transporten av mat står för stora utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid och metan. Djurproduktion är en av de största källorna till utsläppen. När djuren producerar avföring och gaser som metan bidrar det till den globala uppvärmningen. Dessutom kräver djurproduktion stora mängder vatten, foder och energi, vilket leder till ytterligare utsläpp av växthusgaser.

Skogsskövling

Skogsskövling är en av de största hoten mot vår planet och är en direkt följd av matproduktionen. Skogarna i Amazonas, Indonesien och andra delar av världen skövlas i hög takt för att göra plats för boskap och odlingar. Dessa skogar är avgörande för att bekämpa klimatförändringarna eftersom de fungerar som kolsänkor och absorberar koldioxid från atmosfären.

Vad kan du göra?

Det finns mycket du kan göra för att minska din klimatpåverkan och bidra till att skydda planeten. En av de enklaste sakerna du kan göra är att minska din konsumtion av animaliska produkter. Genom att äta mer växtbaserad mat och mindre kött och mejeriprodukter kan du minska utsläppen av växthusgaser och bidra till att minska skogsskövlingen.

Du kan också välja ekologiska produkter när det är möjligt. Ekologisk mat är producerad utan användning av syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket är bättre för miljön och din hälsa. Ekologiska jordbruk använder också metoder för att bevara jordens fruktbarhet och för att bevara biologisk mångfald.

Att minska matsvinnet

Slutligen kan du minska matsvinnet genom att planera dina inköp och använda upp mat som håller på att bli gammal istället för att slänga den. Matsvinn är en stor källa till växthusgasutsläpp och bidrar till överproduktion av mat och därmed ytterligare utsläpp av växthusgaser.

Att göra medvetna val när du handlar mat kan göra en stor skillnad för vår planet och för framtiden. Genom att äta mer hållbart kan du bidra till att minska klimatförändring och bevara vår planets resurser. Så nästa gång du handlar mat, tänk på hur dina val påverkar planeten och välj medvetet.

Ekologiska val på restauranger och matställen

Att välja hållbara alternativ när du äter ute är också viktigt. Fler och fler restauranger och matställen erbjuder idag ekologiska och hållbara alternativ på sina menyer. Genom att välja ekologiskt kött, vegetariska eller veganska rätter och råvaror som är närproducerade kan du minska din klimatpåverkan när du äter ute.

Förutom att välja ekologiska och hållbara alternativ kan du också göra en insats för planeten genom att minska matsvinnet när du äter ute. Be om mindre portioner om det är möjligt eller ta med maten hem om du inte orkar äta upp allt.

Sammanfattning

Vad vi väljer att äta har en stor påverkan på planeten vi lever på. Genom att välja ekologiskt och hållbart kan vi minska vår klimatpåverkan och bidra till att skydda vår planet. Genom att äta mer växtbaserat, minska matsvinnet och välja ekologiska alternativ kan vi alla göra en positiv skillnad. När du äter ute kan du också göra hållbara val genom att välja restauranger och matställen som erbjuder ekologiska och hållbara alternativ. Så nästa gång du handlar eller äter ute, tänk på planeten och gör medvetna val för en hållbar framtid.